Musikteatret SAUM

Mørkebarnet

Erikstruphallen - OBS: Lørdag 10. februar kl. 14.00 - Varighed: 40 min.  Alder: 7+ år

Når det lyse barn bliver puttet, vækkes Mørkebarnets raseri.
- Poetisk gyser-opera for store og små

Der bor to piger i en dejlig have.
Den ene leger ensomt og forladt,
den anden kalder Far og Mor ”en gave”,
hun sover trygt hos dem, når det bli’r nat…

Forældre har altid 2 børn. Det siger starten på Cecilie Ekens mester-sonnet i hendes prisbelønnede bog Mørkebarnet.
Når det lyse barn bliver puttet i sin varme seng, må Mørkebarnet pænt blive udenfor i kulden. Hendes raseri fremmaner nattens dæmoner: hun vil ramme det lyse barn.
Med en kombination af lyrisk tekst og musikkens stærke medskabende kraft gennemlever en skuespiller, en sanger og en musiker det medrivende drama om at indse og acceptere, at vi - store som små - er sammensat af både lyse og mørke sider.

Peter Bruun skrev musikken og han er, om nogen, mand for at skrive opera til børn og unge. Han ved, at en vis melodiøsitet må være til stede og at den fremadskridende dramatik må holdes i gang. Som han siger, "arierne må ligge i korte, mundrette bidder af max et minuts varighed...!"

Både komponist Peter Bruun og sanger Ingeborg Fangel Mo er lokale. Peter Bruun er organist i Endeslev Kirke og Ingeborg Fangel Mo er netop flyttet til den nye bebyggelse ’Permatopia’ syd for Karise

Pressen skrev:
”De to piger gynger i haven, og alt ånder tilsyneladende fred og idyl. Knapharmonikaen spiller enkelt til en lystig sang, lige indtil den lyse af de to fortæller den mørke, at mor og far kun elsker hende. De kommer op at slås og kommer til at slå guldfisken i dammen ihjel. Mor og far dukker op og irettesætter den lyse – og tilføjer, at de kun vil have hende. Ikke den mørke pige. For hun findes vist kun som en følelse i den lyse. Og så vælter det ellers ud med skyggefuld melankoli hos den lyse, da hun bliver puttet og lyset slukket.
Forældre skal drøne af sted og se Musikteatret SAUMs forestilling med deres børn i hånden, og de kan roligt forberede sig på bagefter at skulle tale en del ikke helt ukompliceret indhold igennem med ungerne og deres eventuelle medopdrager.
Til gengæld byder ”Mørkebarnet” på to knivskarpe pointer. En til børn og en til voksne. Børnene lærer, at det er okay, at de har negative tanker og følelser om død og ødelæggelse en gang imellem. Og forældrene skal huske også at fortælle dem det, når de skælder dem ud. For børn kan få det rigtig skidt af at være alene med følelsen af at være forkert skruet sammen i knolden.
Mørkebarnets livtag med anerkendende pædagogik og børns natur kan lyde fodformet på overfladen, men det fungerer fint dramatisk. ”
Henrik Friis, Politikken

”Det er en fortættet forestilling, der er kommet ud af at omsætte Cecilie Ekens berømte billedbog fra 2007 til teater. Fortættet i den forstand, at hele historien udspilles i et sortladent univers, hvor en stor gynge og et lille akvarium - historiens sø - er eneste rekvisitter. Men også fortættet, fordi den fortælles i et komprimeret sprog, som dels rimer, dels bruger mange voksne ord - og endelig fordi de siges og synges med en forbilledlig klarhed i udtrykket, der giver den ekstra tyngde. Og ja, der synges også. I Peter Bruuns raffinerede blanding af kunst Kurt Weill og moderne, let rytmisk opera af den skæbnesvangre slags, snart ren sang, snart en slags talesang, foldes den sorte historie ud i et temmelig voldsomt scenesprog. ” Henrik Lyding, Teateravisen.dk

Sanger: Ingeborg Fangel Mo
Skuespiller: Julie Riis
Accordionist: Frode Andersen
Instruktion: Leiv Arne Kjøllmoen
Manuskript: Jesper Bræstrup Karlsen
Forfatter: Cecilie Eken
Komponist: Peter Bruun
Scenografi og lysdesign: Mårten K. Axelsson
Kostumer: Betina Møller
Foto: Gruppe 38

Link til Musikteatret SAUM

Tilbage til forsiden

UrKlang i Spil

UrKlang

22. - 25. august 2019
Pyramiden, Boesdal Kalkbrud
KØB BILLETTER HER
Ny musik til verdensarvs-instrumentet UrKlang over naturen ved Stevns Klint.