Det Kongelige Teater

Adressaten ubekendt

Af Kathrine Kressmann Taylor
Mandag d. 30. september 2019 kl. 19.30
Erikstruphallen

Oplev to af dansk teaters største stjerner, Søren Sætter-Lassen og Lars Mikkelsen.

”Du siger, vi forføriske mænd med liberale tanker ødelægger biblioteker. Du burde vågne op af dit forældede føleri. Skåner kirurgen kræftsvulsten, når han må skære for at fjerne den? Vi er grusomme. Selvfølgelig er vi grusomme. Som al fødsel er brutal, således også vor nye fødsel. Men vi jubler. Hvad kan du kende til det, du, som blot sidder og drømmer? Du har aldrig kendt en Hitler. Han er et draget sværd.” – Fra Kathrine Kressmann Taylor: Adressaten ubekendt

I 1932 starter en brevveksling mellem de to tyske venner Max og Martin, som sammen ejer et kunstgalleri i San Fransisco. De må skilles, da Martins kone vil hjem til Tyskland. Igennem halvandet år udveksler de breve over Atlanten. Langsomt begynder Martin i Tyskland at melde sig under Førerens faner, og brevvekslingen tager en meget ubehagelig drejning. Max, som er blevet i USA, er nemlig jøde.
Kathrine Kressmann Taylors brevroman Adressaten ubekendt udkom i 1938, men taler stadig til os i dag.
Adressaten ubekendter en smuk og tragisk fortælling om venskab, om nazismens fremmarch i Tyskland og om to mennesker, der mister fodfæstet i den nye verdensorden. Det er en advarsel til samtiden mod nazistisk inficering og til eftertiden, om de små skridt, der fører til menneskelig tragedie og katastrofe.

Eftertanke – samtale i salen:
Denne fortælling er evigt aktuel, og i anden akt vil historikerne Bo Lidegaard og Christoffer Emil Bruun åbne op for publikums refleksion med eftertanker og samtale i salen. Hvordan stod Danmark over for den totalitære trussel de år, og hvordan ser vi på de aktuelle trusler mod det demokrati, vi ikke længere kan tage for givet? Heller ikke i Europa. Christoffer Emil Bruun leder samtalerne.

Kathrine Kressmann Taylor giver ikke svarene, men hendes roman er en medrivende påmindelse om, at vi hver især har et ansvar for at finde dem

VARIGHED:
ca. 2 timer (1. akt: Skuespil: ca.1 time – Pause: 20 minutter – 2.akt: Samtale: ca. 40 minutter)

Medvirkende: Lars Mikkelsen og Søren Sætter-Larsen
Iscenesættelse: Thomas Bendixen
Scenografi: Jonas Fly
Oversættelse: Per Vadmand
Videodesign: Jakob Thorbek