Det Kongelige Teater

Et tysk liv

Mandag d. 30. januar 2023, kl. 19.30
Varighed 1 time og 35 min. uden pause
Erikstruphallen

Oplev Kirsten Olesen som Joseph Goebbels sekretær i en stærk solopræstation, som indbragte hende Årets Reumert for bedste kvindelige hovedrolle i 2021.

Af Christopher Hampton, skrevet over Brunhilde Pomsels liv og vidnesbyrd

Brunhilde Pomsel sad i førerbunkeren, da de sovjetiske tropper stod i Berlins gader. Hun flygtede ikke. Efter 70 års stilhed lader hun sig i 2013 interviewe til dokumentarfilmen Et tysk liv. I en alder af 103 år giver hun sit enestående vidnesbyrd om et liv før og under krigen tæt på en af verdenshistoriens største forbrydere, naziregimets propagandaminister Joseph Goebbels.

Vi drages ind i Pomsels fortælling om en opvækst i skyggen af 1. Verdenskrig, der ødelagde den tyske stat. Vi hører, hvordan hun først blev stenograf og sekretær for en jødisk forretningsmand for siden at arbejde i propagandaministeriet og endelig, i krigens sidste dage, i bunkeren under Berlin.

Stillet over for et publikum sættes hendes hukommelse på prøve. Mens hun fortæller sin historie, slår den kollektive fortrængning revner. Kan ét menneske påtage sig skyld for et helt samfunds forbrydelser?

Mødet mellem fortiden og nutiden giver os mulighed for at overveje vores eget moralske kompas og stille os selv spørgsmålet: Har vi et personligt ansvar for verdenshistorien? Er der et punkt, hvor vi må rejse os og klart afvise radikalismen?

Et tysk liv handler om uvidenhed og passivitet under det nazistiske styre, og den kollektive skyld der fulgte efter.

”Nu til dags forestiller folk sig, at de ville have gjort mere for de stakkels forfulgte jøder. Jeg er sikker på, at når de siger det, mener de det oprigtigt. Men det ville de ikke. Alle havde for mange problemer til at kunne bekymre sig om jøderne.”

– Brunhilde Pomsel: Et tysk liv

Baseret på dokumentarfilmen Et tysk liv af Christian Krönes, Olaf Müller, Roland Schrotthofer og Florian Weigensamer. Blackbox Film & Media Productions blackboxfilm.at

 

Anmeldelser:

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ Børsen
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ Jyllands-Posten
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ Berlingske

Produktion:

Medvirkende: Kirsten Olesen
Iscenesættelse: Liv Helm
Scenografi og lysdesign: Mårten K. Axelsson
Oversættelse: Christian og Anita Bay Bundegaard

Foto: Camilla Winther

Galleri

Instruktørens tanker

Kirsten Olesen fortæller