SAUM – Nordisk Musikteater

OmSorg

Søndag d. 10. november 2024 kl. 15.00
Endeslev kirke
Varighed: 120 min.

Max. 50 publikummer

“Sorgen er der, hvor kærligheden og døden krydser hinanden.”

Sådan indleder Svend Brinkmann lydsporet til “OmSorg”, som er en kombination af lydvandring og koncert. Vi dykker ned i og bevæger os i sorgens landskaber med Mahler, på dansk, og reflektion i bevægelse i naturen.

OmSorg starter i kirkerummet. med en halv times koncert, hvor sanger Ingeborg Fangel Mo og pianist Julie Andkjær Olsen fremfører deres egen, let dramatiserede danske fortolkning af Mahlers Kindertotenlieder. Om den dybeste sorg – når forældre mister deres barn.

Derefter guides publikum ud af kirken og får udleveret trådløse hovedtelefoner. I disse afspilles et lydspor, produceret til projektet, mens vi bevæger os ud på en ca. halv times langsom vanding, på kirkegården og i den omgivende natur. Vi lytter til interviews, musik, poesi og personlige beretninger om at møde og arbejde med sorg. Vi dykker ned i sorgens natur og kultur.

Når vi bevæger os i naturen, mens vi lytter, lægger vi os i krydsfeltet mellem forskning, natur og kunst. Vi lader kroppen, sanserne, sjælen og intellektet få indtryk på en gang.

Tilbage i kirken, efter koncert og vandring, lægger de to musikere op til samtale om at arbejde med sorg, også i kunsten. Begge har personlige erfaringer med sorg, Her åbnes for dialog med publikum.

Baggrund for OmSorg

Sorgen er blevet individualiseret og ensom i vores kultur. Det er mange af dem, der beskæftiger sig med området, enige om. Det er ofte tabu, noget som er svært at tale sammen om, noget man holder for sig selv og nu snart kan få en diagnose for. Noget man må se at komme over. I de fleste andre kulturer findes der ritualer for den sørgende og rammer for, hvordan fællesskabet støtter op og sørger med.

I det individualiserede vesten er det meste blevet en privat sag – også sorgen. Det gør den utrolig tung at bære. Der er i denne tid kommet en række initiativer og tilbud til sorg-ramte.

Sorgen også kærlighedens omvending – uden kærlighed ingen sorg – uden sorg ingen kærlighed, så der ER noget at fejre i sorgen. Der er et kæmpe behov for at tale om den, sørge sammen og dele erfaringer. Det inviterer vi til med OmSorg.

Mange har døbt det 21. århundrede ”Sorgens århundrede”

Produktion:

Ide og koncept: Ingeborg Fangel Mo, Julie Andkjær Olsen og Alaya Riefensthal
Sang: Ingeborg Fangel Mo
Klaver: Julie Andkjær Olsen
Lyddesign: Sara Troense & Alaya Riefensthal
Klipper: Sara Troense
Musik: Gustav Mahler
Instruktørkonsulent: Ina-Miriam Rosenbaum

Galleri