Det Olske Orkester

SALT

Tirsdag d. 19. november 2019 kl. 19.30
Erikstruphallen
Oplæg før forestilling: kl. 18.30-19.15 & Samtale efter forestillingen: kl. ca. 20.50-21.30

En teaterforestilling om fattigdom og frisind. Inspireret af historiske hændelser.
 
I 1893 drukner 26 fiskere fra Harboøre under en storm.
Under begravelsen fordømmer egnens indremissionske præst flere af de druknede, som ikke var troende. Det udløser stor forargelse. Blandt andet den unge grundtvigianske journalist Frederik Brunbjerg fra Socialdemokraten bliver oprørt. Han påtager sig nu at afsætte præsten og befri den indremissionske by fra den undertrykkelse, han mener, den lever under.
 
Han rejser til Harboøre, men møder ikke fjenden i form af enkeltpersoner, men et stærkt solidarisk kollektiv. Det gør hans mission vanskelig. Hver gang han søger kontakt med et enkelt menneske, i håbet om at høre en erkendelse af underkuelse i det indre missionske samfund, bliver han afvist.
 
Men en dag møder han barnet Karen, hvis druknede far var en af de fordømte, og som Karen er fuldt ud overbevist om nu lever i helvede. Med det uskyldige barn som spydspids, kæmper Frederik Brunbjerg nu en kamp, der både handler om at redde de indremissionske fiskere ud af et fællesskab, de ikke ønsker at forlade, men også en kamp, der handler om at kalde en druknet far tilbage til sin datter for at tage afsked.

I Salt kommer vi tæt på et fattigt dansk fiskersamfund i slutningen af 1800-tallet. Vi møder et velstillet borgerskab; opløftet og præget af guldaldertidens nationalromantik og demokratiets spæde opblomstring. De stærkt troende (og overtroiske) fiskere konfronteres med et på overfladen åbent grundtvigiansk funderet samfundssind, som gerne vil redde dem, men samtidig ikke tilbyder nogen social opstigning i hierarkiet. Kultursammenstødet er uundgåeligt. Aktualiteten er til at tage og føle på.

Scenerummet i Salt bliver opbygget med publikum på alle fire sider. I et tæt mørke med sort/hvide kontraster, glimt af romantiske guldalder malerier, sprukne stemmer i salmesang og hviskende bøn inviterer vi publikum med ud i vestenvinden, og ind i et drama af sociale og kulturelle modsætninger – fortalt konkret, poetisk og med et fysisk formsprog.

Salt er en forestilling om livet ved den barske vestkyst, naturens rå kræfter og troen, men også om individet og kollektivet og vores nationale selvforståelse.
 
Forestillingen er inspireret af historiske begivenheder såvel som af romanen Fiskerne af Hans Kirk.

I forbindelse med SALT har vi arrangeret to spændende oplæg:

Før forestillingen: kl. 18.30-19.15
Den nye foyer med indgangen fra parkeringspladsen.
Oplæg: Lotte Faarup, instruktør og dramatiker i Det Olske Orkester, fortæller om SALT og den danmarkshistoriske trilogi, forestillingen indgår i. Sidste sæson havde vi stor succes med et tilsvarende oplæg før forestillingen SUKKER, hvor Lotte Fårup fortalte om tankerne bag forestillingen.

Efter forestillingen: Ca. kl. 20.50-21.30
Samtale om forestillingen. Medlem af folketinget for Socialdemokratiet Tanja Larsson, Faxe, deltager i samtale om SALT, hvor et af temaerne er skellet i livsbetingelser og livsopfattelse mellem hovedstad og vestkysten.

 

Galleri

Koncept: Det Olske Orkester
Manuskript og instruktion: Lotte Faarup
Medvirkende:
Øyvind Kirchhoff, Morten Klode, Ditte Laumann, Sofie Ebbesen Nielsen, Mireia Serra Voltas, Angelina Watson
Lys- og rumdesign: Jeppe Lawaetz
Kostumedesign: Signe Beckmann
Lyddesign: Jonas Jørgensen
Produktionsledelse og teknik: Søren Kyed
Projektledelse: Charlotte Rindom
 
 
SALT er en co-produktion med Aalborg Teater og bliver støttet af Statens Kunstråds Projektstøtteudvalg for Scenekunst, Bikubenfonden og Wilhelm Hansen Fonden.
 
Der er lavet undervisningsmateriale til forestillingen.
 
 
Salt er 2. del af Det Olske Orkesters trilogi om Danmarks selvforståelse gennem 300 år.
I sidste sæson viste vi 1. del: Sukker