Wow for en oplevelse! 
Fedt at komme tæt på verdensarvsinstrumentet og en smagsprøve på forestillingen UrKlang i Spil, som vi forhåbentligt får lov at opleve i snart.

KLINT musikteater

Tæt på UrKlang

Intimkoncert og præsentation af verdensarvsinstrumentet UrKlang

To. 29. og fre. 30. august, hver aften kl. 20.00 
Snurretoppen

Siden UrKlang var del af KLINT 2 i august 2018, har billedhugger og instrumentmager Bo Karberg udviklet og udvidet instrumentet fra 18 til 33 rørklokker. Rørene anslås med køller og trommestikker og samtidigt kan man nu spille på dem fra et klaviatur. Og det monumentale instrument er forvandlet på flere måder. Hvert rør er blevet udstyret med en transducer, så det kan sættes i svingning uden anslag.

UrKlang kan opleves tæt på i Snurretoppen, hvor instrumentets nye klangfarver og sammenspilsmuligheder bliver indviet.

Perkussionist Birgit Løkke åbner aftenen med improvisation på det nyudviklede instrument og organist Charlotte Muus Mogensen demonstrerer med tre korte Carl Nielsen præludier, at UrKlang også kan bruges til et klassisk repertoire.

Herefter fortæller Bo Karberg om opfindelser, han har gjort undervejs i udviklingen af instrumentet. Helt nye måder at kombinere klangrør, klaverhamrer og minimikrofoner er blevet til i samarbejde med lyddesigner Mikkel Larsen og instrumentmager Vilhelm Rasmussen fra Vilhelms Musikværksted.

Alt er bygget i hånden på Bo Karbergs værksted i Gjorslev Gamle Savværk.

Undervejs demonstrerer musikerne de finesser Bo fortæller om.

Spørgsmål fra publikum er velkomne.

Birgit Løkke og Charlotte Muus Mogensen fortsætter med at udforske og udfordre mulighederne i instrumentet i duetter for slagtøjsspiller og organist. Der bliver bl.a. spillet uddrag fra UrKlang i Spil, hvor Lene Vestergård bidrager med dele af teksten, som Birgit Løkke har komponeret musikken til.

UrKlangs sektion med strenge og flinteflækker kommer også i spil.

Fra Pyramiden til Snurretoppen

Den store koncertforestilling UrKlang i Spil, der skulle have spillet i Pyramiden i Boesdal 22.-25. august 2019 blev udskudt, da Pyramiden i juni blev lukket af pga. asbestrisiko. Det var i den sammenhæng, man skulle have hørt alle UrKlangs nye facetter for første gang.

UrKlang er tænkt til Pyramiden både visuelt og akustisk. Omstændighederne har gjort det nødvendigt at gøre instrumentet mere fleksibelt i højden. I rum med større loftshøjde bliver der plads til kalksten og ekstra klangrør i højden.

Nu bliver det i Snurretoppen man kan høre og se det unikke instrument. Man kan sidde tæt på musikerne, når slagtøj og tastatur for første gang spiller sammen i ét instrument.

”Vi er glade for at kunne præsentere instrumentet for Stevnsboer og for musiknysgerrige og instrumentnørder alle steder fra. Når Pyramiden forhåbentlig bliver renoveret, så den igen kan benyttes, skal UrKlang selvfølgelig spille i den bygning, instrumentet oprindeligt er skabt til. Men foreløbig kan man komme helt tæt på”, siger Lene Vestergård fra KLINT musikteater, som også er forkvinde for Stevns teaterforening.

Efter ca. en time kan man forsyne sig i baren.

Man er velkommen til at komme endnu tættere på instrumentet og få uddybet detaljerne.

Se indslag fra TvØst her.

Så nemt er det at komme til Snurretoppen:
Med offentlig transport: Fra Københavns Hovedbanegård og skift i Køge tager det under halvanden time at komme til Store Heddinge Station. Herfra er der 500 meter til Snurretoppen

Tæt på UrKlang:

Ide, udvikling og produktion af instrumentet UrKlang: Bo Karberg
Medudviklere af UrKlang: Mikkel Larsen, Vilhelm Rasmussen (Vilhelms Musikværksted) og Birgit Løkke
Musikere: Birgit Løkke og Charlotte Muus Mogensen
Skuespiller og producent: Lene Vestergård
Afvikler lys: Leif Sinius

Instrumentet UrKlang er støttet af Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat og LAG-midler fra Udvikling Stevns.

Præsentationen af UrKlang i Snurretoppen er støttet af Stevns Kommune og Stevns Turistforening.